【公開研究会(第27回)】 第2回 農業・環境・資源経済学ワークショップ Collective Action for Local Commons Management: Hypotheses from Evolutionary Game Theory and Empirical Evidence
更新日時: 2009/10/05 22:18

日時:2007年12月3日(月)16:30〜18:30
場所:滋賀大学大津サテライト(JR大津駅前平和堂5階「学びのフロア」)

--------------------------------------------------------------------
第2回目の農業・環境・資源経済学ワークショップを開催いたします。
本ワークショップは、農業・環境・資源経済学についての研究交流を図ることを目的とした集まりです。今回は、講演者として農林水産政策研究所上席主任研究官の伊藤順一氏、討論者として京都大学大学院農学研究科准教授の浅見淳之氏をお迎えします。

▲▽▲ プログラム ▲▽▲

■講演者
 伊藤 順一 氏 (農林水産政策研究所上席主任研究官)

要旨:The major objectives of this paper are to present hypotheses regarding collective action for irrigation management and to verify them empirically, ased on data collected by the author in rural Yunnan, China. It turns out that the evolutionary game theory, combined with the principle of common property resource management, is very useful for this purpose. An econometric analysis corroborates these hypotheses by revealing that collective action will be forthcoming in a rural community, where few non-farm job opportunities are provided, the degree of income disparity among farmers is quite small, the resource restriction is moderately problematic, and the irrigation game is linked to a variety of social exchange games. In other words, communities that do not meet these conditions are likely to suffer from prisoner’s dilemma and the management of local commons ends in tragedy.

■討論者
 浅見 淳之 氏 (京都大学大学院農学研究科准教授)